Vrtec Storžek v Preddvoru, vrtec Čriček na Zgornji Beli in vrtec Palček na Jezerskem so vrtci pri OŠ Matije Valjavca Preddvor, kjer uspešno deluje tudi šolski sklad. Kljub temu da je šolski sklad skupen, šola in vrtci sredstva zbiramo ločeno, prav tako pa tudi koristimo le vsak svoj pridobljeni delež.

V vrtcu Storžek sredstva pridobivamo na različne načine: vsako leto ob začetku šolskega leta razdelimo pristopne izjave staršem, ki jih lahko prostovoljno izpolnijo in s tem namenijo nekaj denarja šolskemu skladu; več let zaporedoma smo organizirali novoletno tržnico, na kateri smo v zameno za prostovoljne prispevke ponudili različne izdelke in novoletne voščilnice, ki smo jih izdelale strokovne delavke vrtca; dvakrat letno organiziramo zbiranje odpadnega papirja; letos se je prvič odvil tudi večji dogodek – Jesenski ringaraja, na katerem so se zbirali prostovoljni prispevki, sicer pa so se otroci med drugim lahko skupaj s starši zabavali pri raznovrstnih delavnicah, preizkusili srečo na srečelovu in se posladkali s slastnimi palačinkami.

Ne smemo pa pozabiti tudi na donacije – že več let zaporedoma nam donacijo za šolski sklad namenita Elektro Pangeršič s. p. in Petrol; slednja donacija je v letošnjem šolskem letu prvič šla vrtcu Čriček na Zgornji Beli.

Sredstva, ki jih pridobimo, so vedno znova dobro in zelo premišljeno izkoriščena: v preteklih letih so bila namenjena nakupu didaktičnih sredstev in pripomočkov ter iger in igrač za vse starostne skupine. Vse, kar smo kupili, je bilo tudi razstavljeno v naši avli – tako so starši, ki preko vseh načinov zbiranja prispevajo glavnino sredstev, lahko dobili predstavo o tem, kam gre denar, ki so ga namenili šolskemu skladu.

Letošnje šolsko leto sredstva iz šolskega sklada niso namenjena didaktičnim pripomočkom (kot v preteklih letih), ampak financiranju obogatitvenih dejavnosti: torej prevozom na razne izlete in predstave, vstopninam v gledališča, muzeje in podobno.

Vsa zbrana sredstva nam vzgojiteljicam omogočajo načrtovanje in izvedbo raznovrstnejših dejavnosti, otrokom pa še več nepozabnih doživetij, ki so hkrati optimalna spodbuda za njihov celostni razvoj. Zato se vsem, ki ste že in vsem, ki še kdaj boste prinesli odpadni papir ali namenili denar za šolski sklad, iskreno zahvaljujemo.

Ana Ekar, vzgojiteljica

Dostopnost