V tem tednu sta vrtčevske otroke obiskali gostji Polona in Jerca, ki prihajata iz zavoda ZRIPS – Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje, ki ga je ustanovila Zveza Sožitje. Za osebe z motnjo v duševnem razvoju, ki so njihovi varovanci, skrbijo za nudenje osebne asistence in pomoči na domu ljudem, ki potrebujejo v vsakdanjem življenju pomoč, izvajajo dolgotrajno nego, razvoj tovrstnih socialnih programov, organizirajo in izvajajo prostočasne aktivnosti za otroke, invalide in starejše osebe ter nudijo pomoč ranljivim skupinam v obliki izobraževanj, usposabljanj, svetovanj, mentorstev, strokovne podpore in drugih oblik pomoči (Vir: spletna stran ZRIPS).

Z vrtčevskimi otroki iz skupin Oblačkov, Knofkov, Sončkov in Račk, sta se pogovorili o tem, kaj sploh pomeni diagnoza motnje v duševnem razvoju ter kakšne posebnosti in izzivi spremljajo invalide v vsakdanjem življenju. Skupaj so prebrali pravljico Malo drugačen pingvin, avtorja S. Smallman, ki je otrokom približala svet (ne)popolnosti med pingvini. Vsi pingvini so namreč pametni in razumni. Vsi razen Pika, ki je … no… nekoliko drugačen. Toda ko Piko odide, brez njega ni več tako zabavno. Pingvini kmalu ugotovijo, da v življenju ni vedno pomembno, da si popoln (Vir: Emka).

Skupaj z vzgojitelji smo se dogovorili za igralni dan ‘Igrajmo se, spoznajmo se’, ki se bo odvil v prihodnjih dneh. Igralni dan bo potekal v dopoldanskem času, v eni enoti naenkrat ob različnih terminih. Prišli nas bodo obiskat varovanci različnih starosti, ki imajo različne motnje v duševnem razvoju, skupaj pa se bomo igrali, ustvarjali, športali in se predvsem zabavali.

Prvi vtisi otrok s spoznavno delavnico so bili zelo pozitivni in se veselijo igralnega dne, ki prihaja.

Dostopnost