V mesecu aprilu in prihajajočem maju se predšolski otroci spoznavajo s konceptom različnosti, drugačnosti, strpnosti. Pred izvedbo projekta ”Igrajmo se, spoznajmo se”, ki se odvija pod okriljem Zavoda ZRIPS in bo potekal v mesecu maju, sta vzgojiteljici za zgodnjo obravnavo v oddelkih izvedli preventivni delavnici pod geslom Bodi prijazen, ne veš kaj se skriva za mojo zgodbo.

Otroci so dobili občutek, kako zgleda svet brez rok in brez očes. Preizkusili so se v delavnici ustvarjanja z nogami in usti (brez rok) ter premagovali ovire na poligonu z zavezanimi očmi (brez oči). Otroci so dejavnosti dobro sprejeli, zdelo se jim je zanimivo in hkrati težko. Pogovarjali smo se o tem, da je zelo pomembno, da smo do vseh ljudi prijazni, empatični, da si znamo pomagati in prositi za pomoč. Nenazadnje vsak od nas v sebi nosi svojo zgodbo….

V maju nas bodo ponovno obiskali predstavniki Zavoda za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje (ZRIPS). Nekajletni projekt ”Igrajmo se, spoznajmo se” je med otroki dobro sprejet in se ga veselijo. Koordinatorki na uvodnih delavnicah otroke pripravita na srečanje z ‘drugačnimi osebami’, ki jih bodo spoznali na igralnem dnevu. Tega dne se bodo celo dopoldne igrali z otroki in mladostniki z motnjo v duševnem razvoju, avtističnim spektrom, ipd.

Prve spoznavne delavnice in igralni dnevi se bodo zgodili v dopoldanskem času že kmalu po prvomajskih praznikih. 

Več informacij o projektu najdete tu: https://zrips.si/projekti/igrajmo-se-spoznajmo-se/ 

Bojana Kvartuh, svetovalna delavka

Dostopnost