V vrtcu Čriček na Zg. Beli smo se v tem šolskem letu pridružili projektu Turizem in vrtec – Z igro do prvih turističnih korakov. Rdeča nit letošnje izvedbe je bila OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. Skupini Gumbki in Knofki smo to temo navezali in povezali z lokalno prireditvijo na Beli “Praznik fižola”, z etnološko kulinaričnim dogodkom, ki so ga krajani v jeseni pripravili v vasi z namenom, da se krajani povezujejo, družijo in ohranjajo spomine na čase, ko je bil fižol vsakdanja jed. Naš namen projekta, ki smo ga poimenovali ČRIČKOVO FIŽOLČKANJE je bilo spoznavanje etnološke kulinarike domačega kraja ter kulturne dediščine naših prednikov. Tako smo se tudi v vrtcu družili ob fižolu, otroke smo seznanjali, da današnje izobilje ni nekaj samo po sebi umevnega in kako skromno so živeli in jedli nekoč. Otroci so spoznavali naš domači kraj, kjer se nahaja vrtec in kako so ljudje živeli nekoč, hkrati pa se na ta način postopoma seznanjali z zgodovinskimi spremembami v okolju. Tako smo se nekako pridružili lokalnemu dogodku, ga razvili na svoj način z različnimi dejavnostmi spoznavali kulinariko, življenje v vasi, sodelovali z enim od organizatorjem dogodka, ki nam je o njem pripovedoval ob obisku v stari kajži v vasi. Z različnimi dejavnostmi smo spoznavali jedi iz fižola, sadili fižol in vzgojili sadike, se igrali s fižolom različne družabne, matematične igre Volkalco, Daj – vzemi, Rdeči in beli fižolčki, Kolikor pik, toliko fižolčkov, poiskali različne zgodbe o fižolu, jih prebirali in se ob njih igrali. V senzoričnem kotičku pa so otroci fižolčke razvrščali, presipali, prelagali, urejali v matematične vzorce, ga preštevali in ga tako čutno zaznavali. Spoznavali smo različne jedi iz fižola in si skuhali tudi odlično fižolovo juho. Morda je zadišala tudi po možnosti sodelovanja vrtca na prireditvi Praznik fižola v letošnjem septembru.